Konec poletja, ne pa tudi vrtne sezone!

Jesen je že tu, na vrtu in v rastlinjakih pa še vedno raste veliko zelenjave, ostankov poletnega obilja. Vendar nas s prihodom hladnejših temperatur, megle in prvega mraza konec oktobra to obilje zapušča, saj so plodovke, kraljice poletja, izredno občutljive na vlago in mraz. 

A to naj ne predstavlja bridki konec vrtne sezone! Ko grede izpraznimo in jih obogatimo z nekaj komposta, imamo na voljo še nekaj časa za setve in presajanje v oktobru. Ta zasaditev nam bo v rastlinjaku nudila pridelek od konca oktobra vse do pomladi. 


Kaj še lahko sejemo in sadimo jeseni?

Večini listnate zelenjave prija hladno vreme, saj jih poletna vročina vse prehitro požene v cvetenje. Zato je zdaj čas, da solatnice, kapusnice, čebulnice in nekatere stročnice pokažejo svoje prednosti.

Mraz brez večjih težav prenesejo:

- prezimne sorte solat (Canasta, Štrucarka, Forellenschluss)

- špinača (Viroflay, Krepysh, Matador)

- motovilec (Ljubljanski, Holandski, Žličar)

- listnati ohrovt (Red Russian, White Russian in kodrolistne sorte) za mlade liste

- zimski radič (solatnik)

- trajna rukola 

- zimski tolščak (Claytonia)

- redkvice (zgodnje sorte)

- grah in bob

- azijske listne gorčice (več v nadaljevanju)

Vrtni centri pa še vedno ponujajo tudi sadike nekaterih radičev, solat, pora in kapusnic. Zdaj je skrajnji čas za presajanje le teh v rastlinjak.

Azijske listne gorčice

Meni so v jesenskem in zimskem času najljubše, morda še nekoliko manj znane, listne gorčice, ki izvirajo iz Azije. 

Sem spadajo: tatsoi, mibuna, mizuna, komatsuna, pak choi, choy sum in ostale sortne gorčice (npr. Purple Frills in Red Giant).

Gre za skupino zelenjadnic z užitnimi listi, ki so precej intenzivnega okusa, nekatere so izredno mile, druge zelo pikantne. Po okusu najbolj spominjajo na mešanico rukole in zelja. So vsestransko uporabne in odlične v sendvičih, mešanih solatah in celo na hitro popražene v voku (kot priloga mesnim jedem). Jaz jih prav tako mešam z zeljem, ko ga kisam (fermentiram) in tako dobim končen produkt odličnega okusa!

Gorčice so hitrorastoče, na mraz odporne rastline, ki z nekaj zaščite (zimska koprena, nizek tunel ali rastlinjak) lepo prezimijo in nam zagotavljajo sveže liste skozi hladne mesece vse do pozne pomladi, ko poženejo v cvet. Cvetna stebla in cvetovi so pri vseh gorčicah užitni in zelo okusni, zato jih nikar ne zavrzimo, tako nam pridelek podaljšajo vse do maja. Gorčice obiramo tako, da trgamo zunanje liste, srčiko rastline pa pustimo, da raste naprej.

Še ena zanimivost: bolj je zunaj mrzlo, slajši je okus listov, saj rastline tvorijo več sladkorja za zaščito pred mrazom (naravni antifriz).

Sama semena zaradi ogromne izbire sort najraje naročim preko spleta in kasneje sorte semenim sama (le eno na lokaciji, saj se med seboj rade križajo). Vendar na srečo zadnja leta vse pogosteje srečujem semena azijskih zelenjadnic tudi pri naših dobaviteljih semen, pa čeprav večinoma v mešanicah z imeni kot so 'Pridih Azije', 'Oriental mix' in podobno. Vsekakor toplo priporočam, da poskusite nekaj teh azijskih lepotic tudi v svojem vrtu!

Direktna setev ali vzgoja iz sadik?

Če želimo večje, bolj razvite rastline, si kupimo sadike. Take rastline imajo to prednost, da imajo dobro razvit koreninski sistem, zato rastejo nekoliko hitreje kot rastline iz direktne setve. Vendar je pri izbiri sadik sortni nabor precej omejen.

Jeseni smo vajeni sejati večje količine nekaterih vrst zelenjave kar direktno na gredo, predvsem se te metode poslužujemo pri motovilcu, solati berivki in špinači. Začetna rast direktnih setev je jeseni lahko zelo počasna (vendar te rastline spomladi prej odženejo), zato priporočam kombinacijo s sadikami. 

Prednost vzgoje listne zelenjave v rastlinjaku je, da so listi pri obiranju vedno čisti in zlahka dostopni tudi čez zimo, saj v zaščitenem prostoru ni ne dežja ne snega. Dodatna toplota pa tudi v mrzlih dneh omogoča nekoliko hitrejšo rast.

Ker nam je september postregel s toplim soncem, je zemlja lepo ogreta in pripravljena na setve. Oktober pa prinaša ohladitev, zato zdaj lovimo zadnje trenutke, da opravimo setve in zasaditve za obilen pridelek svežih okusnih listov skozi jesen in zimo. Mešanica okusov pa bo vsekakor poskrbela za zanimiv in pester jedilnik!